Μονάδες & Ιατρεία

\

Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία

 1. Στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία εξετάζονται ασθενείς με όλο το φάσμα της ΩΡΛ παθολογίας. Ασθενείς που προσέρχονται αναφέρουν προβλήματα από την μύτη τα αυτιά και τον λαιμό τα οποία ή αντιμετωπίζονται στα ιατρεία ή παραπέμπονται στα Ειδικά ιατρεία και τις Μονάδες της Κλινικής.

Τα ιατρεία λειτουργούν υπό την επίβλεψη των μόνιμων στελεχών της κλινικής

Τα ιατρεία βρίσκονται στο Παράρτημα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, Βασιλίσσης Σοφίας 108, στον 2ο όροφο

Τα ιατρεία λειτουργούν κάθε Δευτέρα Τετάρτη και Παρασκευή πρωινές ώρες, μόνο κατόπιν ραντεβού.

Ραντεβού κλείνονται

Μέσω του 1535, με τον κωδικό 7714

Υπεύθυνοι ιατρείου: Δευτέρα: κος Χρυσοβέργης και κος Κυροδήμος, Τετάρτη:  κος Γιωτάκης, Παρασκευή: κος Παπανικολάου

\

Απογευματινά Ιατρεία

 1. Στα Απογευματινά Ιατρεία εξετάζονται ασθενείς από τα μόνιμα στελέχη της κλινικής.

Τα ιατρεία βρίσκονται αναλόγως είτε στο Κεντρικό κτήριο του Ιπποκρατείου, Βασιλίσσης Σοφίας 114, στον 3ο όροφο, είτε στο Παράρτημα, Βασιλίσσης Σοφίας 108, στον 2ο όροφο

Τα ιατρεία λειτουργούν σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα:

ΙατρόςΜέρα λειτουργίαςΏρα έναρξης λειτουργίαςΧώρος ιατρείουΣημειώσεις
Κος ΜπίμπαςΤρίτη3.00 μμΒασιλίσσης Σοφίας 108,
2ος όροφος
Μόνο ωτολογικά περιστατικά
Κος ΚυροδήμοςΤρίτη3.00 μμΒασιλίσσης Σοφίας 108, 2ος όροφος
Κος ΧρυσοβέργηςΤρίτη
Τετάρτη
Πέμπτη
3.00 μμΒασιλίσσης Σοφίας 114, 3ος όροφοςΠεριστατικά με Διαταραχές Φωνής Κατάποσης την Τρίτη
Κος ΠαπανικολάουΤετάρτη
Πέμπτη Παρασκευή
3.30 μμΒασιλίσσης Σοφίας 108, 2ος όροφοςΠεριστατικά Ρινίτιδας την Τετάρτη
Κος ΓιωτάκηςΔευτέρα
Τρίτη
3.00 μμΒασιλίσσης Σοφίας 108, 2ος όροφος

Ραντεβού κλείνονται

 • Μέσω του 1535
 • Κατόπιν παραπομπής ή/και συνεννόησης από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς με τον υπεύθυνο του Ιατρείου
\

Οι μονάδες

Στα πλαίσια της ορθότερης διαχείρισης ασθενών και της αποτελεσματικότερης προσφοράς υπηρεσιών υγείας προς το κοινωνικό σύνολο λειτουργούν στην Α΄Πανεπιστημιακή ΩΡΛ κλινική τα ακόλουθα Ειδικά Ιατρεία το οποία αντιστοιχούν στις αντίστοιχες μονάδες όπως αναγράφεται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της Α’ ΩΡΛ κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών:

Τα Ειδικά Ιατρεία στελεχώνονται από μόνιμα μέλη της κλινικής με συμμετοχή Πανεπιστημιακών Υποτρόφων και Επιστημονικών Συνεργατών σε ήδη διαμορφωμένους χώρους του Παραρτήματος ή της Α΄Πανεπιστημιακής ΩΡΛ κλινικής (1ος και 3ος όροφος).

Παράλληλα λειτουργούν κανονικά τα Τακτικά Ιατρεία (κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή) στους χώρους του Παραρτήματος.

Επίσης, όλες τις ημέρες της εβδομάδας λειτουργούν Απογευματινά Ιατρεία στους χώρους του Κεντρικού Κτηρίου και του Παραρτήματος

Ενδεικτικά κατά την διάρκεια του έτους 2014 εξετάσθηκαν στα ειδικά ιατρεία:

 • 409 ασθενείς στο Ιατρείο Φωνής και Κατάποσης
 • 562 ασθενείς στο Ιατρείο Ρινίτιδας
 • 163 ασθενείς στο Ογκολογικό Ιατρείο
 • 1020 ασθενείς στο Ωτολογικό ιατρείο και
 • 2753 ασθενείς στα Εξωτερικά Ιατρεία αριθμός αυξημένος κατά 30% σε σχέση με παρελθόντα έτη
Μονάδα Ογκολογίας Κεφαλής και Τραχήλου
Ογκολογικό Ιατρείο Κεφαλής και Τραχήλου

Στο Ειδικό Ογκολογικό Ιατρείο εξετάζονται ασθενείς με διαγνωσμένο ή πιθανό πρόβλημα Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου. Πρόκειται συνήθως για ασθενείς με ιστορικό καπνίσματος και κατάχρησης αλκοόλ, που παρουσιάζουν διάφορα εμμένοντα ύποπτα σημεία και συμπτώματα.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

– βράγχος φωνής

– ενδοστοματικά έλκη που δεν επουλώνονται

– αλλαγές στο χρώμα των βλεννογόνων του στόματος

– διογκώσεις στον λαιμό

– δυσκολία και/ή πόνος κατά την διάνοιξη του στόματος και/ή την κατάποση

Το Ογκολογικό Ιατρείο βρίσκεται σε διασύνδεση με το Ογκολογικό Συμβούλιο Κεφαλής και Τραχήλου στο οποίο πέραν των ιατρών της Κλινικής συμμετέχουν:

 • Ογκολόγοι Ακτινοθεραπευτές από το Αρεταίειο και Αττικό Νοσοκομείο
 • Ογκολόγοι Χημειοθεραπευτές από συνεργαζόμενα Νοσοκομεία
 • Παθολογοανατόμοι από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
 • Ογκολογικοί Στοματολόγοι του Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Και κατά περίπτωση κλινικοί Ψυχολόγοι και Διαιτολόγοι καθώς και ιατροί άλλων ειδικοτήτων.

 

Το ιατρείο βρίσκεται στο Παράρτημα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, Βασιλίσσης Σοφίας 108, στον 2ο όροφο.

Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Πέμπτη πρωινές ώρες, μόνο κατόπιν ραντεβού.

Ραντεβού κλείνονται

 • Μετά από παραπομπή από τα Ιατρεία της Κλινικής μας
 • Κατόπιν παραπομπής και συνεννόησης από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς με τον υπεύθυνο του Ιατρείου

Υπεύθυνος ιατρείου: κος Κυροδήμος

Ογκολογικό Συμβούλιο Κεφαλής και Τραχήλου
Μονάδα Ρινολογίας και Χειρουργικής Προσθίου Κρανιακού Βόθρου
Ιατρείο Ρινίτιδας

Στο Ειδικό Ιατρείο Ρινίτιδας εξετάζονται ασθενείς με ρινολογικά προβλήματα, όπως Αλλεργική Ρινίτιδα, Ρινικοί Πολύποδες, Ρινοκολπίτιδα, Ιδιοπαθής Ρινίτιδα και άλλα.

Τα συχνότερα προβλήματα των ασθενών αυτών είναι ρινικές εκκρίσεις, ρινική συμφόρηση, υποτροπιάζουσες ρινοκολπίτιδες, πταρμούς δακρύρροια κτλ.

Το ιατρείο βρίσκεται στο Παράρτημα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, Βασιλίσσης Σοφίας 108, στον 2ο όροφο

Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη πρωινές ώρες, μόνο κατόπιν ραντεβού.

Ραντεβού κλείνονται

 • Μέσω του 1535, με τον κωδικό 7714
 • Μετά από παραπομπή από τα Ιατρεία της Κλινικής μας
 • Κατόπιν παραπομπής και συνεννόησης από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς με τους υπεύθυνους του Ιατρείου

Υπεύθυνοι ιατρείου: κος Παπανικολάου, κος Χρυσοβέργης

Μονάδα Ωτολογίας και Νευροωτοχειρουργικής
Ακοολογικό-Νευροωτολογικό Ιατρείο

Το Ειδικό Ακοολογικό-Νευροωτολογικό Ιατρείο έχει ως στόχο τη διερεύνηση και αντιμετώπιση επίμονων και δυσεπίλυτων διαταραχών ισορροπίας.

Στο ιατρείο διενεργούνται όλες οι απαραίτητες παρακλινικές εξετάσεις (τονική και ομιλητική ακοομετρία, προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους, βιντεονυσταγμογραφία, ακοομετρία ελεύθερου πεδίου, ASSR. VEMPs κλπ) . Επίσης, εφαρμόζονται προγράμματα αιθουσαίας αντιρρόπησης από φυσικοθεραπευτή.

Το ιατρείο βρίσκεται στο κεντρικό κτήριο του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, Βασιλίσσης Σοφίας 114, στον 1ο όροφο

Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή πρωινές ώρες, μόνο κατόπιν ραντεβού.

Ραντεβού κλείνονται

 • Μετά από παραπομπή από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία της Κλινικής μας

Υπεύθυνοι ιατρείου: κος Μπίμπας, κος Κικίδης

Ιατρείο Παραστατικών Τεχνών και Μουσικής

Ειδικό Ιατρείο Παραστατικών Τεχνών και Μουσικής (Performing Arts Medicine Clinic) Στα πλαίσια της κλινικής έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια πρότυπο ειδικό ιατρείο αντιμετώπισης και πρόληψης ακοολογικών παθήσεων και παθήσεων φωνής σε μουσικούς και καλλιτέχνες και αποτελεί μια από τις λίγες κλινικές οι οποίες εξειδικεύεται στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο σε διεθνές επίπεδο. Η κλινική ενσωματώνει δυο εξειδικευμένα ιατρεία τα οποία λειτουργούν παράλληλα ως μια οντότητα και αλληλοκαλύπτονται  όσον αναφορά την διαχείριση των ατόμων αυτών, ώστε να υπάρχει μια συνέχεια στην φροντίδα του ατόμου και να καλύπτεται όλο το φάσμα των προβλημάτων.  Στην κλινική απασχολούνται 3 ειδικευμένοι ΩΡΛ ιατροί (1 Αν. Καθηγητής, 1 Παν. Υπότροφος και 1 Υποψήφια Διδάκτορα) , 1 Επιστήμονας Ακοολόγος (με επιπλέον πτυχίο Λογοθεραπείας), 1 Λογοθεραπευτής (Αν. Καθηγητής στο ΤΕΙ Πατρών), 1 Φυσικοθεραπευτής (με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών), 1 Δάσκαλος τραγουδιού (που ταυτόχρονα εκπαιδεύεται σε μεταπτυχιακό επίπεδο και ως Ψυχολόγος) και 1 Τεχνικός Ήχου.

Το ιατρείο αποτελεί κέντρο αναφοράς όσον αφορά τους μουσικούς και τους τραγουδιστές αλλά και όλους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις ερμηνευτικές τέχνες. Αναλυτικότερα, έχουν  εξεταστεί έως σήμερα περισσότεροι από 150 τραγουδιστές κλασικού και μοντέρνου τραγουδιού καθώς και περισσότεροι από 230 μουσικοί και ηχολήπτες από όλα τα μουσικά ρεύματα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό (Ευρώπη και Αμερική). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι επισκέψεις περιλαμβάνουν καλλιτέχνες / μουσικούς από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Λυρική Σκηνή, Φιλαρμονικές αλλά και μουσικές μπάντες από Jazz, Rock, Έντεχνο καθώς και ηθοποιούς. Το ιατρείο ελέγχου της ακοής ασχολείται κλινικά και ερευνητικά με τη διενέργεια και ανάπτυξη πιο ευαίσθητων ακοολογικών δοκιμασιών για τους καλλιτέχνες καθώς και τη δημιουργία ειδικών εργαλείων – ερωτηματολογίων τα οποία αξιολογούν πέρα από το ιατρικό τους ιστορικό, το επαγγελματικό/ μουσικό ιστορικό αλλά και ελέγχουν αξιόπιστα την λειτουργική τους ακοή. Στα πλαίσια είναι υπό κατάθεση διδακτορική διατριβή με τίτλο “”Εκτίμηση και καταγραφή της Ακοής στους Επαγγελματίες Μουσικούς” το οποίο αποτελεί ένα από τα λίγα διδακτορικά για θέματα ακοής σε μουσικούς σε διεθνές επίπεδο. Ο λόγος της ανάπτυξης του συγκεκριμένου ιατρείου αλλά και της δημιουργίας  τόσο λεπτομερών και εκτεταμένων ελέγχων βασίζεται στο γεγονός ότι η βαρηκοΐα από έκθεση σε μουσική αποτελεί τη σημαντικότερη μορφή βαρηκοΐας η οποία μπορεί να προληφθεί (Μusic-Induced Hearing Loss). Επιπλέον, αυτού του τύπου η βαρηκοΐα δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί με το τονικό ακοόγραμμα το οποίο αποτελεί την πιο καθιερωμένη μέθοδο ελέγχου της ακοή. Επιπρόσθετα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει πλέον τον κώδωνα του κινδύνου ότι πάνω απο 1.1 δισεκατομμύρια νεαροί βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης βαρηκοΐας από μουσική (http://www.who.int/pbd/deafness/activities/MLS/en/).

Το ιατρείο φωνής, έχει πολυετή παρουσία στο χώρο από και παρέχει υπηρεσίες από το 2008. Έχουν συλλεχθεί δεδομένα για τις ακουστικές παραμέτρους της φωνής και της ομιλίας από υγιή πληθυσμό και έχει αρχίσει η καταγραφή δειγμάτων φωνής από καλλιτέχνες με σκοπό την δημιουργία τράπεζας φωνητικών αποτυπωμάτων, ώστε να μελετηθεί τόσο η φωνή σε υγιή πληθυσμό όσο και σε παθολογίες. Στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός ώστε της καταγραφής της φωνής οπτικά (με λαρυγγοσκόπηση – στροβοσκόπηση) όσο η ανάπτυξη του εργαστηρίου φωνής που να καταγράφεται  και ακουστικά (σύστημα ακουστικής και αεροδυναμικής ανάλυσης της φωνής), ώστε να παρέχουν μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και διαχείριση του καλλιτέχνη. Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η περαιτέρω αναπτύξει ενός walk in clinic, όπου ο καλλιτέχνης θα έχει πρόσβαση δωρεάν σε καθημερινή βάση σε εξειδικευμένο προσωπικό, για τυχόν προβλήματα που του παρουσιάστηκαν πριν ή μετά μια παράσταση. Η προσέγγιση της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας των καλλιτεχνών απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις οι οποίες ξεφεύγουν  από τις γνώσεις ενός τυπικού ωτορινολαρυγγολογικού ιατρείου και για κατ’ επέκτασης η ομάδα μας συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια όπως το Performing Arts Medical Association αλλά και συμμετέχει σε σεμινάρια για συνεχιζόμενη επιστημονική εκπαίδευση

Το ιατρείο βρίσκεται στο κεντρικό κτήριο του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, Βασιλίσσης Σοφίας 114, στον 1ο όροφο

Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, μόνο κατόπιν ραντεβού.

Ραντεβού κλείνονται

 • Μετά από παραπομπή από τα Ιατρεία της Κλινικής μας
 • Κατόπιν παραπομπής και συνεννόησης από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς με τους υπεύθυνους του Ιατρείου

Υπεύθυνοι ιατρείου: κος Μπίμπας

Μονάδα Διαταραχών Φωνής και Κατάποσης
Ιατρείο Φωνής και Κατάποσης

Στο Ειδικό Ιατρείο Φωνής και Κατάποσης, λειτουργεί από το 2008 και εξετάζονται ασθενείς με αντίστοιχες διαταραχές. Πρόκειται για ασθενείς με δυσκολίες κατά την εκφώνηση του λόγου, κατά την λήψη και την κατάποση τροφών και υγρών καθώς και ασθενείς με γνωστές καλοήθεις παθήσεις του λάρυγγα. Επίσης εξετάζονται επαγγελματίες χρήστες φωνής, όπως εκπαιδευτικοί, δικηγόροι κτλ οι οποίοι παρουσιάζουν δυσκολίες κατά την εκφορά του λόγου.

Το ιατρείο βρίσκεται στο κεντρικό κτήριο του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, Βασιλίσσης Σοφίας 114, στον 3ο όροφο.

Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Τρίτη πρωινές ώρες, μόνο κατόπιν ραντεβού.

Ραντεβού κλείνονται

 • Μετά από παραπομπή από τα Ιατρεία της Κλινικής μας
 • Κατόπιν παραπομπής και συνεννόησης από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς με τους υπεύθυνους του Ιατρείου

Υπεύθυνος ιατρείου: κος Χρυσοβέργης