Ειδικό Ιατρείο Παραστατικών Τεχνών και Μουσικής (Performing Arts Medicine ClinicΣτα πλαίσια της κλινικής έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια πρότυπο ειδικό ιατρείο αντιμετώπισης και πρόληψης ακοολογικών παθήσεων και παθήσεων φωνής σε μουσικούς και καλλιτέχνες και αποτελεί μια από τις λίγες κλινικές οι οποίες εξειδικεύεται στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο σε διεθνές επίπεδο. Η κλινική ενσωματώνει δυο εξειδικευμένα ιατρεία τα οποία λειτουργούν παράλληλα ως μια οντότητα και αλληλοκαλύπτονται  όσον αναφορά την διαχείριση των ατόμων αυτών, ώστε να υπάρχει μια συνέχεια στην φροντίδα του ατόμου και να καλύπτεται όλο το φάσμα των προβλημάτων.  Στην κλινική απασχολούνται 3 ειδικευμένοι ΩΡΛ ιατροί (1 Αν. Καθηγητής, 1 Παν. Υπότροφος και 1 Υποψήφια Διδάκτορα) , 1 Επιστήμονας Ακοολόγος (με επιπλέον πτυχίο Λογοθεραπείας), 1 Λογοθεραπευτής (Αν. Καθηγητής στο ΤΕΙ Πατρών), 1 Φυσικοθεραπευτής (με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών), 1 Δάσκαλος τραγουδιού (που ταυτόχρονα εκπαιδεύεται σε μεταπτυχιακό επίπεδο και ως Ψυχολόγος) και 1 Τεχνικός Ήχου.

Το ιατρείο αποτελεί κέντρο αναφοράς όσον αφορά τους μουσικούς και τους τραγουδιστές αλλά και όλους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις ερμηνευτικές τέχνες. Αναλυτικότερα, έχουν  εξεταστεί έως σήμερα περισσότεροι από 150 τραγουδιστές κλασικού και μοντέρνου τραγουδιού καθώς και περισσότεροι από 230 μουσικοί και ηχολήπτες από όλα τα μουσικά ρεύματα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό (Ευρώπη και Αμερική). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι επισκέψεις περιλαμβάνουν καλλιτέχνες / μουσικούς από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Λυρική Σκηνή, Φιλαρμονικές αλλά και μουσικές μπάντες από Jazz, Rock, Έντεχνο καθώς και ηθοποιούς. Το ιατρείο ελέγχου της ακοής ασχολείται κλινικά και ερευνητικά με τη διενέργεια και ανάπτυξη πιο ευαίσθητων ακοολογικών δοκιμασιών για τους καλλιτέχνες καθώς και τη δημιουργία ειδικών εργαλείων – ερωτηματολογίων τα οποία αξιολογούν πέρα από το ιατρικό τους ιστορικό, το επαγγελματικό/ μουσικό ιστορικό αλλά και ελέγχουν αξιόπιστα την λειτουργική τους ακοή. Στα πλαίσια είναι υπό κατάθεση διδακτορική διατριβή με τίτλο “”Εκτίμηση και καταγραφή της Ακοής στους Επαγγελματίες Μουσικούς” το οποίο αποτελεί ένα από τα λίγα διδακτορικά για θέματα ακοής σε μουσικούς σε διεθνές επίπεδο. Ο λόγος της ανάπτυξης του συγκεκριμένου ιατρείου αλλά και της δημιουργίας  τόσο λεπτομερών και εκτεταμένων ελέγχων βασίζεται στο γεγονός ότι η βαρηκοΐα από έκθεση σε μουσική αποτελεί τη σημαντικότερη μορφή βαρηκοΐας η οποία μπορεί να προληφθεί (Μusic-Induced Hearing Loss). Επιπλέον, αυτού του τύπου η βαρηκοΐα δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί με το τονικό ακοόγραμμα το οποίο αποτελεί την πιο καθιερωμένη μέθοδο ελέγχου της ακοή. Επιπρόσθετα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει πλέον τον κώδωνα του κινδύνου ότι πάνω απο 1.1 δισεκατομμύρια νεαροί βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης βαρηκοΐας από μουσική (http://www.who.int/pbd/deafness/activities/MLS/en/).

Το ιατρείο φωνής, έχει πολυετή παρουσία στο χώρο από και παρέχει υπηρεσίες από το 2008. Έχουν συλλεχθεί δεδομένα για τις ακουστικές παραμέτρους της φωνής και της ομιλίας από υγιή πληθυσμό και έχει αρχίσει η καταγραφή δειγμάτων φωνής από καλλιτέχνες με σκοπό την δημιουργία τράπεζας φωνητικών αποτυπωμάτων, ώστε να μελετηθεί τόσο η φωνή σε υγιή πληθυσμό όσο και σε παθολογίες. Στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός ώστε της καταγραφής της φωνής οπτικά (με λαρυγγοσκόπηση – στροβοσκόπηση) όσο η ανάπτυξη του εργαστηρίου φωνής που να καταγράφεται  και ακουστικά (σύστημα ακουστικής και αεροδυναμικής ανάλυσης της φωνής), ώστε να παρέχουν μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και διαχείριση του καλλιτέχνη. Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η περαιτέρω αναπτύξει ενός walk in clinic, όπου ο καλλιτέχνης θα έχει πρόσβαση δωρεάν σε καθημερινή βάση σε εξειδικευμένο προσωπικό, για τυχόν προβλήματα που του παρουσιάστηκαν πριν ή μετά μια παράσταση. Η προσέγγιση της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας των καλλιτεχνών απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις οι οποίες ξεφεύγουν  από τις γνώσεις ενός τυπικού ωτορινολαρυγγολογικού ιατρείου και για κατ’ επέκτασης η ομάδα μας συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια όπως το Performing Arts Medical Association αλλά και συμμετέχει σε σεμινάρια για συνεχιζόμενη επιστημονική εκπαίδευση

Το ιατρείο βρίσκεται στο κεντρικό κτήριο του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, Βασιλίσσης Σοφίας 114, στον 1ο όροφο

Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, μόνο κατόπιν ραντεβού.

Ραντεβού κλείνονται

  • Μετά από παραπομπή από τα Ιατρεία της Κλινικής μας
  • Κατόπιν παραπομπής και συνεννόησης από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς με τους υπεύθυνους του Ιατρείου

Υπεύθυνοι ιατρείου: κος Μπίμπας